Omgevingsloket

Wilt u een dakkapel bouwen, uw woning uitbouwen of een fruitschuur bij uw bedrijf bouwen? Of misschien wilt u wel iets slopen. In veel gevallen heeft u een Omgevingsvergunning nodig. We leggen u uit hoe het werkt.

Zo werkt een aanvraag voor een Omgevingsvergunning

Iedere verbouwing, bouwplan of sloop is anders. Of u een vergunning nodig heeft, hangt onder andere af van het soort bouwwerk, de omgeving waarin het bouwwerk wordt geplaatst en de grootte van het bouwwerk. Voor sommige bouwwerken heeft u geen vergunning nodig. En soms is alleen een meldplicht voldoende.

In deze video leggen we uit hoe een aanvraag voor een Omgevingsvergunning Bouw werkt.

Flitsvergunning

Het is ook mogelijk om een flitsvergunning aan te vragen. Het gaat dan om vergunningen voor een dakkapel, erfafscheiding, reclame uiting of kozijnwijziging. Normaal duurt de afhandeling van zo’n vergunningaanvraag 6 - 8 weken. Een flitsvergunning wordt in 5 werkdagen verleend, als deze aan bepaalde eisen voldoet.

Zo’n vergunningaanvraag moet aan de volgende eisen voldoen:

  • De aanvraag moet volledig zijn en dus alle gegevens en bijlagen moeten aanwezig zijn.
  • De bouwwerkzaamheden moeten passen binnen het bestemmingsplan.
  • Welstand moet het plan positief beoordelen.
  • Het plan is geen monument.
  • Het plan ligt niet in een beschermd stads- of dorpsgezicht.
  • Bij het digitaal aanvragen moet duidelijk aangegeven worden dat het om een flitsvergunning gaat.

Als de aanvraag aan al deze voorwaarden voldoet, kan een flitsvergunning worden aangevraagd. Meer informatie over een flitsvergunning staat ook op de website van Omgevingsdienst Rivierenland.

U vraagt deze vergunning op dezelfde manier aan als een gewone bouwvergunning. Dus via  www.omgevingsloket.nl. Vermeld wel duidelijk bij de projectomschrijving dat het om een flitsvergunning gaat.

Doe eerst een vergunningscheck

Uw bouwplan start altijd eerst met een vergunningscheck. Zo weet u vóórdat u begint of u wel of geen vergunning nodig heeft.

Doe de vergunningscheck

Groot bouwplan? Neem contact op

Gaat u een huis bouwen? Óf heeft u een bouwplan waarbij een groot deel van uw omgeving is betrokken? Dit noemen wij grote bouwplannen. Er is dan vaak veel deskundigheid nodig. Om in te schatten of dit voor uw situatie geldt, adviseren wij om contact met ons op te nemen. Dat kan via 0345 - 72 88 00. 

Vooroverleg nodig?

U bent bekend met een vooroverleg. En u wilt deze aanvragen. Dat kan nu nog op de website van de Omgevingsdienst Rivierenland. In de toekomt vindt u deze mogelijkheid hier. 

Hier vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het aanvragen van een Bouwvergunning.

Aanvragen Bouwvergunning

Dat is vooraf niet eenvoudig te bepalen. Het hangt af van uw bouwplan en de omgeving waarin het bouwwerk wordt geplaatst. Ook het type bouwwerk en de afmetingen zijn bepalend. Daarom adviseren wij u om eerst een vergunningscheck te doen. De uitkomst hiervan bepaalt of u een vergunning nodig heeft, geen vergunning nodig hebt of alleen een meldplicht heeft.

U kunt uw aanvraag indienen via www.omgevingsloket.nl. Wij adviseren u om eerst een vergunningcheck te doen. Zodat u weet wat er nodig in om uw bouwplan te starten. 

Welke informatie en documenten u aan moet leveren verschilt per aanvraag en melding. U kunt hierbij denken aan de afstandsmaten van een huis, de kleuren van de stenen, persoonsgegevens van mensen die met gevaarlijke stoffen werken of de exacte coördinaten van de plek van een lozing. In de uitkomst van de vergunningencheck staat bij het tabblad 'Bijlagen' van de conceptaanvraag/melding, welke bijlagen en documenten u aan moet leveren.

Een vergunning wordt binnen 8 weken verleend, deze termijn kunnen we eenmaal verlengen met zes weken.

U vraagt een vergunning aan via www.omgevingsloket.nl. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen door specialisten bij de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Zij werken in opdracht van de gemeente West Betuwe.

Kosten worden berekend op basis van de legesverordening. Meer over kosten vindt u onderaan de pagina www.westbetuwe.nl/omgevingsloket.

Dat is vooraf niet eenvoudig te bepalen. Het hangt af van uw bouwplan en de omgeving waarin het bouwwerk wordt geplaatst. Ook het type bouwwerk en de afmetingen zijn bepalend. Daarom adviseren wij u om eerst een vergunningscheck te doen. De uitkomst hiervan bepaald of u een vergunning nodig heeft, vergunningsvrij kunt werken of alleen een meldplicht heeft.

Op www.ruimtelijkeplannen.nl vindt u het bestemmingsplan. Via de button 'Plannen zoeken' komt u bij de zoekmodule. Hier typt u het adres.

  • De kosten van de omgevingsvergunning hangen af van de totale bouwkosten.
  • De kosten van het vooroverleg worden in mindering gebracht op de kosten van de aanvraag van de omgevingsvergunning.
  • Wanneer er bijvoorbeeld advies moet worden gevraagd bij derden, kunnen er nog andere kosten bij komen.
  • Voor een specifieke berekening van de kosten voor uw vergunningsaanvraag, kunt u terecht bij de Omgevingsdienst Rivierenland.

Staat het antwoord op uw vraag niet bij de veelgestelde vragen? Dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum. U kunt ons per telefoon bereiken via 0345 72 88 00 op:

  • maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur
  • vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeente@westbetuwe.nl. Vermeld in de onderwerpregel dat u een vraag heeft over een Bouwvergunning.