De eikenprocessierupsen is de larve van de nachtvlinder. De vlinder legt in het voorjaar de eitjes in de toppen van eikenbomen. Van juni tot en met augustus komt de rups voor op deze bomen. Ze zijn te herkennen aan de nesten van dicht spinsel rond de stam of dikkere zijtakken. Na een aantal vervellingen ontstaan brandharen. De haren veroorzaken klachten aan huid, ogen en/of luchtwegen bij mens en dier.
Voorkom contact
Het is belangrijk om contact met brandharen te voorkomen. Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Let dan op het volgende:
- Raak rupsen en (oude) nesten niet aan.
- Zorg dat uw hals, armen en benen bedekt zijn.
- Houd voldoende afstand van besmette bomen.
- Pas op met dieren. De rupsen geven ook klachten bij honden.
Aanraking
Het kan gebeuren dat u in contact komt met de brandharen. De rups laat de haren namelijk los door aanraking of wind. Binnen een paar uur klachten veroorzaken de haren klachten, zoals jeuk, bultjes, blaasjes, een rode huid en/of ontstoken ogen. Ook is het mogelijk dat u door de klachten moeilijk kan slikken, een loopneus krijgt of duizelig wordt. Hoe erg de reactie is, is voor iedereen anders. Ook dieren kunnen last krijgen van de brandharen.
Avri bestrijdt voor de gemeente de rups op hotspotlocaties waar in vorige jaren veel nesten zijn gevonden en op locaties met beschermde vlindersoorten. Wij kiezen voor een preventieve én natuurlijke aanpak. De preventieve bestrijding houdt in dat we de eikenbomen vroegtijdig in spuiten met een biologisch middel.
Het middel wordt onder hoge druk op de bomen verneveld. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren of zelfs ’s nachts gebeuren. Want voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten heel belangrijk. Het middel dood alleen de rupsen. Eventueel gelekt bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten.
In aanvulling daarop zetten we in op natuurlijke bestrijding. Verspreid door heel de gemeente hangen tal van nestkasten voor koolmezen. De vogel is een natuurlijke vijand van de rups. Dat zorgt voor duurzame manier van bestrijden.
Avri neemt het buitengebied voor haar rekening. De gemeentelijke buitendienst zorgt voor de begraafplaatsen en gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom. Op deze interactieve kaart ziet u welke bomen Avri bestrijdt en wat de behandelmethode is.
In principe is de eigenaar van de boom verantwoordelijk voor het bestrijden van de rups. Ziet u de rups in een boom? Kijk dus goed aan wie u de melding doorgeeft. We leggen het hieronder uit.
Gemeente West Betuwe
Is verantwoordelijk voor de gemeentelijke bomen in de openbare ruimte. Denk aan eikenbomen binnen de bebouwde kom en op begraafplaatsen. De Avri neemt het buitengebied voor haar rekening. Komt u het beestje tegen in een boom van de gemeente? Meld dit dan direct via:
- Avri-app
- Of online via onze website
- 0345 – 72 88 00
Provincie Gelderland
Gaat over de bomen langs de provinciale wegen, zoals de N327, N833 en N830. Deze bomen zijn eigendom van de provincie Gelderland. Ziet u langs deze wegen rupsen in de boom? Meld het via de website van de provincie.
Heerlijkheid Mariënwaerdt
Is aan zet voor de eikenbomen op het landgoed in Beesd. Dat geldt ook voor de bomen langs de openbare wegen. U herkent deze wegen aan de term ‘Mariënwaerdt’ op het straatnaambord. Ontdekt u op die plek een rups? Geef het door via info@marienwaerdt.nl of 0345 - 68 70 10. Zij gaan er dan mee aan de slag.
Particulieren en scholen
Heeft u als particulier de eikenprocessierups op een boom in uw tuin? Dan bent daar zelf verantwoordelijk voor. Schakel daarvoor altijd een gespecialiseerd bedrijf in. In principe geldt deze regel ook voor scholen.