Duurzaam vervoer

De gemeente wil een lokale bijdrage leveren aan het verduurzamen van het vervoer. We breiden daarom het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto's fors uit. In elke kern proberen we tenminste één laadpaal neer te zetten. Iedereen kan daar gebruik van maken.

Elektrische voertuigen dragen bij aan duurzamer vervoer. Daarvoor zijn er wel voldoende openbare laadpalen nodig. In diverse kernen is dit al gerealiseerd. Daar willen we de komende jaren een hoop palen bij hebben. In iedere kern tenminste één. Die openbare laadpalen zijn gepland op noodzakelijke plekken. We streven naar een maximale loopafstand tot de laadpaal van 250 meter. We kunnen niet alle palen tegelijk plaatsen, dit duurt een aantal jaren.

Locaties laadpalen

De afgelopen jaren hebben we in de meeste kernen al laadpalen geplaatst. Bij het bepalen van de plekken hebben we gekeken waar de laadpalen rendabel kunnen zijn. Dat hebben we samen gedaan met de partij die de laadpalen plaatst en exploiteert. Ook de bereikbaarheid en de kwaliteit van de parkeerplek zijn hierbij belangrijk. De laadpalen komen op grond van de gemeente. In de toekomst gaan we nog meer laadpalen plaatsen.

Opladen

Heeft u een elektrische auto en heeft u geen eigen oprit? Dan is een openbare laadpaal een uitkomst. Deze paal is niet alleen voor u, maar ook voor andere gebruikers. Daar kunt u tegen een aantrekkelijk tarief uw auto opladen. Daarvoor is wel een geldige laadpas nodig. Deze vraagt u aan via een van de aanbieders.

Wilt u een openbare laadpaal in de buurt van uw woning? Onder bepaalde voorwaarden kunt u een paal aanvragen. Aanvragen laadpaal doet u via Vattenfall. Samen met andere gemeenten in Gelderland en Overijssel zijn we met deze partij een overeenkomst aangegaan. Het aanvragen en plaatsen van de paal is gratis. U betaalt wel voor de elektriciteit om uw auto op te laden. Voor het toekennen van een verzoek zijn er een aantal voorwaarden:

  • U heeft een elektrische auto of u gaat er een aanschaffen.
  • U heeft geen eigen oprit of parkeerplaats op privé terrein. U bent afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.
  • U woont in de gemeente.

 

Ook hier straks laden?

In de gemeente West Betuwe plaatsen we ieder jaar laadpalen. Dat doen we op plekken waar we verwachten dat er veel mensen gebruik van gaan maken. Het zijn plekken die centraal in een dorp of stadje liggen. Bijvoorbeeld parkeerplaatsen dichtbij een sportveld, buurthuis of kerk.

Locaties

Benieuwd waar we de komende jaren laadpalen gaan plaatsen? Op deze kaart staan de voorgenomen locaties.  https://experience.arcgis.com/experience/2e95cb0f317d4ad4b2caf043001c798a

Opent de kaart niet? Probeer deze pagina dan eens te openen in een andere browser, zoals Google Chrome.

Wanneer u een laadpaal bij Vattenfall aanvraagt komt deze op een stip zo dicht mogelijk bij uw huis te staan. Staat er geen stip in de directe omgeving? Dan voegen we een extra locatie toe. 

Vragen

Heeft u vragen over over de openbare laadpalen in de gemeente? U kunt dan ook contact opnemen met Team duurzaamheid via 0345 - 72 88 00.