West Betuwe gaat de bouw van 599 woningen in Meteren versnellen, de helft betaalbare woningbouw

20 jun 2023
West Betuwe krijgt subsidies van in totaal 3,7 miljoen euro voor het verder ontwikkelen van De Plantage in Meteren. Uit de Woningbouwimpuls (Wbi) regeling van het Rijk komt 3,1 miljoen euro. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dat vandaag bekend. Provincie Gelderland draagt 599.000 euro bij. Met deze subsidies zijn de geplande woningen in de oostelijke helft van De Plantage (De Woongaard) eerder klaar en voegen we meer betaalbare koopwoningen in het programma toe.

West Betuwe wil bouwen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente West Betuwe heeft grote ambities als het gaat om woningbouw: 2600 nieuwe woningen tot en met 2030. Het college wil de woningbouw versnellen en heeft dit voorjaar een aanvraag van 3,1 miljoen euro subsidie ingediend. Het gaat om de 5e tranche van de Woningbouwimpuls regeling van het Rijk. Deze is nu toegekend.

Versnellen betaalbare woningbouw

Wethouder Jacoline Hartman (Wonen): “Dit is opnieuw heel goed nieuws en een opsteker voor West Betuwe. Zonder overheidsbijdrage duurt bouwen langer, de minister was aan zet. Provincie Gelderland zet 1.000 euro per woning in om de financiering rond te krijgen. Het versnellingsteam van de provincie heeft geholpen bij de het uitwerken van de plannen. Wij zijn er klaar voor, die eerste schop in de grond komt hiermee een grote stap dichterbij!”

Jacoline Hartman legt uit: “Met deze subsidie kunnen we sneller aan de slag met het bouwen van nieuwe woningen in het gebied De Plantage in Meteren. We willen hier in totaal 599 woningen plus voorzieningen bouwen. Meer dan de helft van de woningen worden verschillende typen betaalbare woningbouw. Het is belangrijk dat er genoeg woningen zijn voor elke portemonnee en elke levensfase. Samen zorgen we ervoor dat onze inwoners kans hebben op een woning die aansluit op hun woonwensen."

WoningbouwImpuls

Woningbouw is duur. Door de hoge kosten komen veel bouwprojecten stil te liggen. Hiervoor zet het Rijk de Woningbouwimpuls regeling in. De bijdrage van het Rijk moet de helft van de financiële tekorten dekken. De andere helft is voor de gemeenten. Provincie Gelderland zet € 1.000 per woning in om de financiering rond te krijgen. Het versnellingsteam van provincie heeft geholpen bij de het uitwerken van de plannen.