Kijk op www.huisjeboompjebeter.nl voor nog meer tips.
Deze webpagina is bedoeld om u te inspireren. Het zijn slechts een aantal voorbeelden, er is nog veel meer mogelijk. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de gemeente via 0345 - 72 88 00 of gemeente@westbetuwe.nl.
De pagina is verdeeld in oplossingen voor boven en voor onder de grond. Bent u alleen geïnteresseerd in ondergrondse oplossingen? Scroll dan snel door naar beneden.
Bovengrondse oplossingen voor een watervriendelijke tuin
Slimme regenton
Regenwater vanaf daken opvangen in een slimme regenton en dit op een later moment afvoeren naar groenstroken of een regenpijp. Slimmen regentonnen zijn verbonden met internet. Zo kunnen ze gekoppeld worden aan weersvoorspellingen. Komt er veel regen? Dan kan de regenton het waterniveau automatisch laten zakken, zodat er buffercapaciteit ontstaat. Is het lang droog? Dan houdt de regenton het water vast zodat u het kunt gebruiken voor bijvoorbeeld uw tuin.Meer informatie: https://slimmeregenton.nl
Goot naar de erfgrens
Dit kan in vrijwel elke situatie toegepast worden. Ook voor afvoer naar een voorziening in de achtertuin.Gedeeltelijke ondergrondse afvoer is (afhankelijk van hoogteligging) een optie.
Bijvoorbeeld een kolk (putje) in de goot kan een verbinding vormen met een ondergrondse waterberging op eigen terrein. Of bovengronds bijvoorbeeld naar een wadi of infiltratievijver.
Waterberging in de tuin
Berging in de tuin kan op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan:- Het maken van een zitkuil. Dit is een verlaagd gedeelte in uw tuin.
- Berging in bijvoorbeeld een gazon of border, door deze een paar centimeter lager te leggen.
- Berging onder een trampoline.
- Berging in een overloopzone van een vijver.
- Berging in een beplante wadi (een soort greppel)
Waterberging kan in principe ook door om de hele tuin bijvoorbeeld een opsluitband van 5 cm boven maaiveld te plaatsen.
Aandachtspunt: zorg dat het water niet naar de buren af kan stromen en wel in de bodem kan wegzakken.
Speciale tegels die water langzaam infiltreren
Regenwater kan geborgen worden in de tegels en langzaam infiltreren zoals Rain(a)way Flood Ebb tegels.
Heeft u een bovenlaag met klei? Dan moet u dit combineren met grondverbetering. Klei is namelijk een slappe ondergrond.
Waterbergend dak
Waterberging realiseren op het dak in combinatie met een rustige afvoer. Naast berging kan dit ook zorgen voor afkoeling van het gebouw (op het moment dat er water beschikbaar is). Dit kan wel alleen op platte daken, de dakconstructie moet hierop worden getoetst.Meer informatie: https://nl.urbangreenbluegrids.com/measures/water-roofs-2/
Groen dak
Vergelijkbaar met waterbergend dak, maar in plaats van een holle berging, een bodemlaag met daarop natuurlijke begroeiing (vegetatie). Zorgt ook voor verkoeling van het gebouw en heeft toegevoegde waarde voor de biodiversiteit (meer bloemen en planten). Kan ook op hellende daken worden aangelegd, de dakconstructie moet hier wel geschikt voor zijn.
Meer informatie:
https://nl.urbangreenbluegrids.com/measures/green-roofs/
Waterschutting
(Rainwinner, rainblock)
Waterberging realiseren in wanden van bijvoorbeeld schuttingen of een schuurtje. Hierin zit een reservoir dat gevuld kan worden en via een leiding weer vertraagd kan worden afgevoerd.
Ondergrondse oplossingen voor een watervriendelijke tuin
Ondergronds naar de erfgrens: Waterspuwer
Regenwater van daken afkoppelen en laten uitstromen naar de gewenste afvoerlocatie. Waterspuwers geven hier een leuke en mooie draai aan.Nadeel: het water moet eerst weer een stukje omhoog voor het perceel verlaat.
Aandachtspunten:
- Opvoerhoogte heeft een negatief effect op vullings- en ledigingsgedrag van ondergrondse bergingsvoorzieningen. Aandacht voor hoogteligging is nodig!
- Bij een volledig gevuld systeem is de kans op vorstschade reëel. Zorg dat de aanvoerende leiding naar de waterspuwer naar de bodem kan infiltreren. Ook een kleine infiltratiecapaciteit zorgt voor een leeglopende leiding en beperkt de kans op vorstschade.
- Probeer een vorm van zandvang in het systeem aan te brengen: vuil wat in de leidingen komt kan niet worden afgevoerd via de spuwer.
Meer informatie: https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=35366
Well-O-Well, ondergronds naar de erfgrens
Afkoppelen in combinatie met een uitstroomtegel die bij een hoge neerslagintensiteit kan overlopen. De tegel op eigen perceel (bijvoorbeeld in de oprit) aanleggen.
Een infiltratiekolk voorkomt vorstschade en is ook een zandvang. In vergelijking met de waterspuwer is de opvoerhoogte hier een kleiner issue.
Meer informatie:https://www.struykverwoinfra.nl/productselector/tegels/hemelwater-afvoer...
Zandkoffer
Waterberging realiseren in de tuin of in een strook door de wijk waar water op afstroomt. Hier kan water snel in infiltreren en vastgehouden worden en in drogere periodes infiltreren of draineren naar andere locaties. Bij voorkeur is het zand verbonden met een dieper liggende zandlaag. Zo kan het water beter zakken. Alternatief hiervoor is aanleg van een drain in het pakket met (vertraagde) afvoer naar bijvoorbeeld oppervlaktewater.Meer informatie: https://aquaflow.nl/meer-neerslag-de-bodem-in-met-flowsand/
Grindkoffer
Hetzelfde principe als de zandkoffer, maar dan uitgevoerd met een in doek verpakte grindlaag. Voeding kan ondergronds via een leiding of bovengronds via een infiltrerende verbinding. Waar bij een zandkoffer met circa 10% holle ruimte gerekend kan worden, kan een grindkoffer tot circa 40% holle ruimte hebben.Watervertragende groenstrook
Water bergen in een groenstrook die het water deels infiltreert en de rest vertraagd afvoert naar bijvoorbeeld oppervlaktewater of de riolering. Hierbij moet wel zand worden gebruikt aangezien de kleilaag de infiltratie tegenhoudt.Waterbuffer in verhard oppervlak (oprit of terras)
Bufferklinker op particulier terrein
Waterberging realiseren onder een weg of bodem. De klinkers staan in contact met elkaar en kunnen zo water afvoeren naar een gewenste locatie of laten zakken in de ondergrond.
U kunt dit toepassen als verharding (toplaag) of als fundering onder bijvoorbeeld een terras. Als u dit gebruikt als toplaag van een oprit, dan is de lage zijde bij de weg automatisch de overloop naar openbaar gebied.
Meer informatie: https://bufferklinkernederland.nl/
De tekst en afbeeldingen hierboven zijn afkomstig uit een inspiratieboekje voor een watervriendelijke tuin. Van het boekje is ook een pdf gemaakt.