Hulp aan statushouders
De gemeente waar een statushouder gaat wonen, helpt diegene in de eerste fase van inburgeren. Het doel is om de zelfredzaamheid en participatie van statushouders te versterken. Het gaat over allerlei praktische zaken. Statushouders maken kennis met de omgeving. Ook krijgt een statushouder informatie over de Nederlandse samenleving.
Deze maatschappelijke begeleiding is voor statushouders en hun familie- en gezinsleden. Vaak is voorbereiden op hun komst naar Nederland niet of nauwelijks mogelijk. Er is daardoor vaak nog geen binding met Nederland en onze samenleving
Welzijn West Betuwe zorgt voor de maatschappelijke begeleiding namens de gemeente West Betuwe.
Gezinshereniging
Het is mogelijk om een aanvraag voor ‘gezinshereniging’ te doen. Dit doet een statushouder binnen drie maanden na krijgen van een ‘verblijfsvergunning asiel’. De aanvraag gaat via de landelijke immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Aanvragen is mogelijk voor hun echtgenoot, partner of (pleeg)kind. Een alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) vraagt het aan voor de ouders
Voorwaarden
- De aanvrager en de ‘nareiziger’ moeten beiden aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De aanvrager heeft een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd.
- De nareiziger hoort bij het gezin van de aanvrager.
De aanvrager dient het verzoek tot gezinshereniging in binnen drie maanden na verkrijgen van de verblijfsvergunning. Dat is de zogenaamde nareistermijn.
Voldoen de aanvrager en nareiziger niet aan deze voorwaarden? Dan dient de aanvrager een verzoek in volgens reguliere gezinshereniging. In dat geval moeten zij voldoen aan de strengere voorwaarden voor reguliere gezinshereniging en -vorming.
Immigratie- en naturalisatiedienst (IND)
Een statushouder vindt meer informatie over gezinshereniging bij de IND. Welzijn West Betuwe helpt waar nodig iemand bij de procedure rond gezinshereniging.