cepezed maakte een schetsontwerp met een transparante ontvangstruimte in een groene tuinrand. Het is een deels glazen paviljoen met een houten dak. Dit komt tegen de bestaande bouw aan. De entree krijgt functionaliteiten voor inwoners, ondernemers en de raad. Het ontmoetingshart hiervan wordt gevormd door de bestaande patio te overkappen in het midden van het gebouw. De architect houdt in de plannen rekening met belangrijke onderwerpen als duurzaamheid, het nieuwe werken en de gevolgen van de coronacrisis.
Keuze voor cepezed
Architectenbureau cepezed scoorde op alle beoordelingscriteria het hoogst. Het plan van aanpak is realistisch en deskundig. Ze zien de risico’s en hebben ervaring in politiek-bestuurlijke omgevingen. Het ontwerp toont zowel binnen als buiten een herkenbare identiteit. De 26 kernen, de rivier de Linge en het landschap van de Betuwe hebben een belangrijke plaats in het ontwerp en de kleurstelling. Ook bleef cepezed binnen het budget. Bekijk de presentatie van cepezed op YouTube.
De keuze van de samenleving: architect Zenber
Inwoners, ondernemers en dorpsraden konden hun stem uitbrengen. Zij deden dit op één van de vijf onderdelen (identiteit) die we bij de architecten hadden uitgevraagd. In een film stelden de architecten zichzelf voor en toonden het onderdeel Identiteit in hun schetsontwerp. De samenleving stemde dus op basis van één onderdeel, de beoordelingscommissie keek naar meerdere punten. Per huishouden kon één stem uitgebracht worden. Er werden 680 stemmen uitgebracht. De eerste voorkeur van de samenleving viel op Zenber.
Zender niet gekozen
Toch kiest de beoordelingscommissie niet voor het ontwerp van Zenber. Dat komt door verschillende redenen. In het schetsontwerp van Zenber is de entree aan de Dam van Isseltweg. Er is onvoldoende nagedacht over parkeermogelijkheden. Ook op andere vlakken is nog veel onzekerheid. Denk daarbij aan de duurzame installaties, de samenhang met de raadsfaciliteiten en de invulling van het werkplekconcept. Terwijl de architect weinig bouwkundige aanpassingen voorstelt, vallen de kosten maar net binnen het budget. Dit ziet de commissie als een te groot risico.
Selectieprocedure en criteria
De beoordelingscommissie volgde de selectieprocedure van een Europese aanbesteding. Architecten leverden een projectaanpak en een presentatie van de opgave in. In een persoonlijk interview werd duidelijk hoe de architect de samenwerking ziet. De presentatie van de opgave bestond uit vijf onderdelen: identiteit, integraliteit van de ambitie, synergie, duurzaamheid en bouwkosten. De samenleving stemde op basis van het onderdeel identiteit. Medewerkers op basis van identiteit, integraliteit en synergie.
Ontwerpteam
Behalve de architect hebben we de afgelopen periode ook een ontwerpteam samengesteld. Het ontwerpteam bestaat naast de architect uit adviseurs op het gebied van installatietechniek, brandveiligheid, bouwfysica, akoestiek, constructie, geotechniek, bouwkosten en duurzaamheid. Voor de selectie van de adviseurs is een meervoudig onderhandse aanbesteding gevolgd. Hierbij zijn adviseurs van ingenieursbureaus DGMR en Lievense geselecteerd.
Vervolg
Samen met de architect gaat het ontwerpteam aan de slag met een definitief ontwerp. Het schetsontwerp toonde de visie van de architect. In het definitief ontwerp kunnen dus nog aspecten wijzigen. Op 30 maart 2021 stelde het college van burgemeester en wethouders het definitief ontwerp vast.